Het oude normaal

Het went snel, thuiswerken, lunchen met de kinderen, ’s ochtends wandelen met de hond in plaats van in de trein of de file. Toch is het niet allemaal positief, veel overleggen werken wel goed online, maar de interactie is toch minder en dan mis je vaak wel iets. En uiteraard de koffiepraat, in de wandelgangen iets opvangen, of zomaar bij iemand binnenstappen, dat is er allemaal niet bij.

Daarom is het mooi dat we langzaam weer teruggaan naar vroeger (dat klinkt lang geleden en zo voelt het ook een beetje). Maar dan wel echt langzaam, of eigenlijk deels: online als kan en fysiek als het waardevol is. Daar sturen we als bedrijf ook op, zo blijven we de reguliere interne werkoverleggen online doen. Maar als projecten om veel interactie vragen is fysiek soms efficiënter.

In onze ervaring werken online overleggen het beste wanneer iedereen online deelneemt niet een aantal fysiek. Dat roept de vraag op hoe er overlegd gaat worden, met name met opdrachtgevers, op het moment dat er weer mensen naar kantoor komen. Ook zal het interessant zijn om te zien hoe het gaat met de sociale interactie als mensen deels wel en deels niet op kantoor zijn. De ervaringen van mijn kinderen met het hybride onderwijs waren op sociaal vlak niet optimaal.

Zo snel het nieuwe normaal wende, zo snel zou het ook weer kunnen verdwijnen. En dan zitten we met zijn allen weer in het oude normaal …

Thomas Walta - Partner Movensis